Sportjumper för Unga fröken

Japp, nu bjuder jag på lite pärlor från min lilla samlig med mönster. Först ut är en fin jumper från 40 talet. Låter svårstickad men inte omöjlig.
Lycka till!

Material: 300gr vitt, 150 gr rött, 150 gr blått Lisette
Långa strumpstickor nr 6 och 11
Mått: bröstvidd ca 84 cm. Längd 50 cm
Sträckning: 34 maskor  = 10 cm 

För att få mönstret från det vackraste hållet stickas denna jumper med början upptill. Även armarna stickas uppifrån.
Ryggen: Sticka först en besparing i slätstickning med följande  randning: 3 vita, 3 röda, 3 blå v.
Använd strumpstickor  för att kunna börja arbetet i samma sida 2 ggr och rad för att ej behöva riva av garnet. Om maskorna har svårt att få plats, så träd på en kork e.d  på stickan.
Lägg upp 36 m. på strumpst. Nr 11 och sticka 2 v. Öka därefter 12 maskor i slutet av vart och ett av de följande  6 varven för axlarna. Man har då 108 m. Fortsätt rakt i 7 cm. Och övergå sedan till vitt garn med röda och blå liljor. Varannan rad av liljorna stickas med rött och varannan med blått garn. Strama icke garnet. Då arbetet är 17 cm från sista ökningen vid axlarna ökas 1 m. i var sida varannat v. 3 ggr och därefter 10 m. på en gång i var sida (=134m.).
Fortsätt rakt och gör därefter 1 hoptagning i var sida var 5:e cm 4 ggr. Då arbetet är 23 cm från ärmhålet byter man till strumpstickor  nr 2 och minskar till 100 m. på 1:a v. Sticka resår (2 rm, 2 am) i samma randning som på besparingen . Det första v. efter varje ombyte av färg stickas dock med endast räta m. Då resåren  är 9 cm avmaskas löst och med en grövre sticka.
Framstycket: Börja med ena axeln och lägg upp 12 m. på strumpstickor nr 11. Sticka samma randning som på besparingen på ryggen och öka 12 m. åt ena sidan vartannat v. så man får 36 m. Fortsätt rakt i 4 cm och öka därefter för halsringningen åt motsatt sida  1 m. varje v. 10 ggr (=46 m.). Gör nu en andra sida like men åt motsatt håll. Lägg därefter upp 20 nya m. mellan de båda axelpartierna och sticka sedan med all 112 m. Då besparingen är  8 cm stickas det andra mönstret. Då ärmhålet är 18 cm ökas 1 m. i var sida varje v. 5 ggr och därefter  10 m i var sida (=142 m.) Gör sedan 1 hoptagning i var sida var 4:e cm 5 ggr.
Då arbetet är 23 cm från ärmhålet minskas till 114 m. på ett v. Byt till strumpstickor nr 6 och sticka den randiga resåren som på ryggen.  Avmaska löst med grövre sticka då resåren är 9 cm.
Ärmarna: Lägg upp 20 m. på strumpst. Nr 11 med vitt garn och sticka liljemönstret. Öka 1 m. i var sida varje v. till 40 m. sedan vart annat v. till 86 m. Därefter ökas 1 m. i var sida vart 4:e v. 2 ggr och slutligen 7 m.  i var sida (=104 m.).  Fortsätt rakt i 5 cm och gör sedan 1 hoptagning i var sida vart 8:e v. Då ärmen är 45 cm från ärmringningen bytes till strumpstickor nr 6 och man stickar den randiga resåren  t.o.m den andra blå randen. Avmaska löst.
Montering: Spänn ut arbetet efter måtten och låt det ligga med en våt duk över, som får torka. Sy ihop höger axel. Plocka upp ca 120 m. runt halsen på stickor nr 6 och sticka 12 cm randig resår. Avmaska mycket löst. Sy ihop jumpern. Om så erfordras sätt i ett blixtlås på vänstar axel. Pressa sömmarna.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0